Jacco Eltingh is geboren op 29 augustus 1970 geboren in Heerde. Hij is op zevenjarige leeftijd begonnen met tennissen bij de Heerdese HLTC en kreeg zijn eerste lessen in een sportzaaltje aan de Kanaalstraat. Al na anderhalf jaar trainde hij mee bij de bondstraining van de KNLTB. In 1979 is hij lid geworden van tennisvereniging Wapenveld, omdat zijn ouders er ook tennisten. In die tijd was Jacco vaak op onze banen aan het tennissen met zijn vader en moeder. Samen met andere bondstennissers Maarten van de Bospoort (TV Wapenveld), Dirk Nollet, Philip van de Boogert en Bas-Jeroen de Vries heeft Jacco enkele jaren training gevolgd bij clubtrainer Dick Kuit.

Jacco Eltingh Puerto Rico 15 jaar-300
In 1983 is Jacco uit huis gegaan omdat hij geselecteerd was voor de KNLTB-tennisschool van Henk van Hulst in Geldrop.  Zie een oud-artikel uit Gelre Tennis, maandelijks orgaan van de KNLTB district Gelderland, over 'Jacco Eltingh uit Heerde als eerste uit Gelderland naar een KNLTB tennisschool'. Bekend is dat de tennisschool van grote invloed is geweest op Jacco’s tennisprestaties.

Jacco heeft tevens tot z’n 13e jaar als spits gevoetbald bij SEH uit Heerde en heeft nog een tijdje bij de geselecteerde jeugd van PEC Zwolle getraind en gespeeld. Dit was van korte duur, omdat hij dit niet kon combineren met de tennisschool.

Competitie
Jacco heeft net als jullie als junior elk jaar jeugdcompetitie gespeeld, maar dan bij verschillende tennisverenigingen. Na twee jaar competitie bij HLTC heeft Jacco samen met o.a. jeugdlid Maarten van de Bospoort in 1981 en 1982 competitie gespeeld voor TV Wapenveld. Daarna twee jaar in het 1e herenteam van HLTC, vervolgens twee jaar bij TV Beekhuizen en daarna twee jaar samen met Jan Siemerink bij Unicum in Leiden. De daarop volgende vier jaar kwam hij in de eredivisie uit voor De Manege uit Apeldoorn. Het resultaat was twee verloren halve finales en twee keer kampioen van Nederland.  

Jacco1983-600

Kampioenstitels
In zijn jeugdtijd heeft Jacco plaatselijk, regionaal, nationaal en internationaal zo’n beetje alles gewonnen wat er te winnen viel. Hij is vele malen clubkampioen geweest bij verschillende tennisverenigingen en is in alle leeftijdscategorieën geworden (t/m 12, t/m 14, t/m 16 en t/m 18 jaar) regio- en Gelders Kampioen geweest. Tevens heeft hij de Nederlandse kampioenstitel gewonnen bij de jongens t/m 16 en t/m 18 jaar.

Gouden generatie
Jan Siemerink en Richard Krajicek waren van dezelfde generatie als Jacco en heeft daarom in zijn jeugdtijd vaak tegen deze spelers gespeeld. Samen met Paul Haarhuis, die iets ouder is, worden deze vier tennissers vanwege hun prestaties bij de profs wel de gouden tennisgeneratie genoemd.

Van z’n 12e t/m 17e jaar heeft hij samen met Jan Siemerink in de nationale jeugdteams gespeeld. In deze periode hebben ze ook altijd gedubbeld met elkaar. In zowel de single als dubbel met Jan heeft Jacco vele prijzen gewonnen op Europese toernooien. Op hun 17e jaar waren ze het beste dubbel van de wereld.

In 1988 won Jacco drie Grand Slam toernooien bij de jeugd, werd Europees Kampioen in de single en stond toen nr. 2 op de Europese ranglijst. In die tijd tenniste hij regelmatig tegen bekende jeugdspelers zoals Courier, Stoltenberg, Ivanisevic, Ferriera en Bruguera. In deze tijd stond hij tevens bij de beste 8 jeugdspelers van de wereld.

Op een satellite toernooi in Oostenrijk heeft Jacco en Jan hun eerste ATP-punten verdiend en startte hiermee zijn loopbaan als proftennisser.

Jacco Eltingh Puerto Rico 15 jaar-2-600

Profcarrière
In 1991 maakte Jacco zijn entree in de ATP top 100. In zijn loopbaan als tennisprof won Jacco maar liefst vier tennistitels op vier verschillende ondergronden: Manchester in 1992 op gras, Atlanta een jaar later op gravel, Schenectady op hardcourt en Kuala Lumpur indoor in 1994. Hij haalde op 6 februari 1995 zijn hoogste singleranking uit zijn carrière als de nummer 19.

In totaal heeft Jacco 44 dubbeltitels gehaald, waarvan 39 met Paul Haarhuis. Samen met hem is hij ook twee maal wereldkampioen (1993 en 1998) geweest en haalde tevens zes Grand Slam zeges in het dubbelspel, waarvan vijf met Paul (Australian Open en US Open in 1994, Roland Garros in 1995 en 1998 en Wimbledon in 1998). In 1998 won Jacco samen met Jonas Björkman de dubbeltitel op de Australian Open. Jarenlang was Jacco en Paul als tennisduo de nummer 1 van de wereld en waren de Woodies (Todd Woodbridge en Mark Woodforde) hun grootste tegenstanders. De eindstand is 9-8 in het voordeel van Jacco en Paul dus ze waren net iets beter. Nog even dit: Jacco en Paul hadden ook bijnamen zoals ‘The Dutchies’ en ‘Double Dutch’.

HaarhuisEltingh-600

In 1998 is Jacco gestopt met tennissen en dit is voor onze tennisvereniging aanleiding geweest om destijds Jacco te vragen om het Jacco Eltingh Jeugdtoernooi te mogen organiseren. Zoals jullie weten heeft Jacco daarop positief gereageerd gezien de vele edities van het JEJ tot nu toe. Tevens hebben jullie kunnen lezen wat de binding van Jacco met TV Wapenveld is geweest en hoe het JEJ bij TV Wapenveld terecht is gekomen.

HaarhuisEltingh-2-600


Foto album

JEJ 2017 17 jun...

Buienradar